Šest důvodů proti manželství s katolíkem

28. 10. 2014 23:53
Rubrika: Nezařazené

Tento text je reakcí na včerejší článek uživatele Tob.

https://tob.signaly.cz/1410/nejmene-6-duvodu-proti-manzelstvi

V návaznosti na něj si dovolím uvést důvody, proč je naopak nebezpečné vstupovat do svazku s katolíkem.

1) Vašemu manželství bude hrozit vyšší riziko, že skončí rozvodem. Podrobněji výše uvedený článek.

2) Katolík bude chodit každou neděli do kostela, a bude tam vodit i vaše děti. A to i v případě, že bude venku krásně a děti i vy budete chtít na výlet.

3) Při rozhovorech s vámi bude často hovořit katoličtinou, což je jazyk složený částečně z latiny a částečně z češtiny devatenáctého století.

4) Váš intimní život bude chtít organizovat podle pravidel vytvořených lidmi, kteří nikdy žádným intimním životem nežili. Vaše představy v této oblasti budou označeny za smilstvo a nečistotu.

5) Učení církve bude považovat za neomylné, a když připomenete čarodějnické procesy nebo Jana Husa, urazí se.

6) A konečně, je zde jisté riziko, že vás nakazí vírou.

Tento článek nepíšu proto, že chci zesměšnit katolíky. Vůbec ne. Koneckonců se za katolíka, byť ne úplně pravověrného, víceméně považuji, takže by to byla střelba do vlastních řad.

Mně jen opravdu hodně vadí to stavění zdí, v uvedeném článku dotažené dokonce tak daleko, že by se věřící a nevěřící neměli brát. Církev přece musí být otevřená a propojená s okolním světem. Inspirovaná a inspirující.

Vždyť pokud by se katolíci brali jen mezi sebou, budeme zde mít za čas malou sektičku katolických ultras, a zbylou populaci nepoznamenanou vírou.

Kromě toho je tu ovšem ještě zcela praktická otázka. Katolíků je u nás pokud vím cca 10% s výraznou převahou starších ročníků. Takže ve věku "na vdávání" tak 5%? 

Hledat partnera není jednoduché ani bez ohledu na víru, nicméně pokud hledám jen mezi pětiprocentními katolíky, mám šanci ještě dvacetkrát nižší.

Pokud jsem holka, mám samozřejmě ještě větší problém - protože v církvi je výrazně méně kluků (to je jen můj odhad), takže pak si prostě některé holky nemohou najít věřící kluky už jen z matematických důvodů. (Ano, mnohoženství by to vyřešilo, ale to nepropagují ani liberálové jako já :)

"Smíšená" manželství zde byla, jsou a čím dál více budou. Takže příště bych raději než články typu "Proč si nebrat nevěřícího" četl články "Jak budovat pevné manželství i v párech, kde mají partneři různé názory na otázky víry". Domnívám se, že by to mnoha lidem pomohlo.

V každém případě si ale myslím, že diskuse ohledně toho, koho si brát nebo nebrat, jsou tak trochu akademické. Když přijde opravdová láska, jdou veškeré návody do kopru a mám pocit, že Bůh s toho má spíš radost, svátost nesvátost :)

Zobrazeno 3396×

Komentáře

Eliška88

Věřím, že Bůh může mít radost z manželského páru praktikující+ nevěřící. Věřím, že se s láskou dívá na každého a raduje se z toho, jak Ti dva bojují, jak se snaží vytvářet svůj vztah a tak i mnohému učí své okolí, děti, rodinu...

Eliška88

Vaše situace je hodně smutná.... Ale zodpovědnost nesete OBA.

Zobrazit 65 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio