Další článek bez pointy, který není zábavný

2. 9. 2018 22:26
Rubrika: Nezařazené

Z nedávné doby tři případy.

Tři lidé, u kterých bych to čekal nejméně, trpěli nebo trpí depresí.

Všichni tři zvenku zvládají život úplně ukázkově - vesele, s nadhledem, dokáží se poprat s problémy. Všichni tři s inteligencí opravdu hodně nad průměrem. A uvnitř... občas hluboká tma. Pád na dno, pokus o sebevraždu, hrozné stavy.

A co jim pomohlo? Hluboká víra, rodina, motivace, přelomová událost?

Možná trochu. Ale hlavně jim pomohla antidepresiva.

Dlouho odkládali léčbu a plácali se v tom. Pak se odhodlali jít k odborníkovi, dostali léky, a jsou na tom mnohem lépe. V jednom případě je všechno snad spoustu let pryč, jeden případ chodí čas od času na terapii, třetí případ, čerstvý, bere pořád antidepresiva, ale už v malých dávkách.

Proč to píšu sem?

1) Protože mám vztek na lidi, které občas potkávám, a kteří odrazují své okolí od návštěvy psychiatra. To bude dobrý, rozhejbej to, nemysli na to pořád, hlavně si pořádně odpočiň, zkus bylinky, homeopatii, psychiatr ti napíše nějaké oblbováky, budeš na tom závislej... Je to myšlené možná dobře, ale přináší to dost hnusné ovoce. Prosím nikdy, nikdy to neříkejte. Nemocný se vašich rad chytne jako stébla, ale ve výsledku mu to jen prodlouží trápení. 

2) Protože jsem se setkal i s přístupem "budu se víc modlit a Bůh mi pomůže". A v depresi se víra může stát strašně nárazovoou, silnou, ale i maniakální. Chtěl bych poprosit kněží i laiky, aby se nikdy nesnažili léčit stavy podobné depresím vírou. Modlitby není nikdy dost, ale nikdy by neměla nahrazovat profesionální péči. Pokud má někdo zlomenou nohu, tak se za něj také modlíme, ale současně ho pošleme k doktoru.

Na závěr malé upozornění. Nejen že s antidepresivy nemám osobní zkušenost, ale ani nejsem odborník a vůbec netvrdím, že antidepresiva vyřeší všechno, že jsou samospasitelná atd. Ale na základě několika zkušeností z nedávné doby mám potřebu napsat:
1) Depresí může trpět i ten, do kterého byste to opravdu ani náhodou neřekli.

2) Pokud nejste odborník, tak jediná dobrá rada, kterou můžete bližnímu dát, je aby odborníka navštivil. Nemocnému buďte nablízku a podporujte ho, i když se k vám možná chová v tu chvíli zle, ale nedávejte mu rady ohledně léčení.

3) Nebojte se (samozřejmě odborníkem předepsaných) antidepresiv a neodražujte nikoho od nich. Je to prostě lék. Když máte zápal plic, vezmete si antibiotika a zlepší se to, když máte depresi, vezmete si antidepresiva a zlepší se to. Léčit depresi rozchozením je asi stejně chytré jako léčit rozchozením zlámanou nohu.

Tak to je asi tak konec mého výkřiku. Ale uznejte, že jsem vás hned na začátku varoval, že nemá žádnou pointu, tak si nemůžete stěžovat.

Zobrazeno 1601×

Komentáře

amperijas

no hraje fotbal a chodí na gymazinum J.A. Komeského Uherském Brodě osmileté

amperijas

no ješte do kytari do hubebky

Zobrazit 26 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio