Proč se mi nelíbí seriál Bůh, sex a manželství

31. 7. 2015 18:59
Rubrika: Nezařazené

Na signálech vychází videoseriál o partnerských vztazích. V tomhle příspěvku chci napsat, proč mě osobně přijde dost mimo.

Než se pustím do kritiky, chtěl bych alespoň začít pozitivně. Chci ocenit autora, který se nebojí publikovat nepopulární myšlenky, kterým věří, a stát za nimi. I když s těmi myšlenkami moc nesouhlasím, tuto odvahu bez jakékoliv ironie oceňuji.

A teď trochu negativismu.

Partnerské vztahy, a nejen sexuální, jsou krásnou a současně složitou kombinací různých faktorů - teologických, biologických, společenských, morálních, psychologických... V seriálu je ale vše upozaděno na úkor jednoho jediného kritéria a pohledu - jakési teoretické teologie. Z toho pak vznikají myšlenky, které jsou sice z pohledu teologické logiky v pořádku, ale z pohledu živého člověka (a z pohledu biologického, společenského, psychologického atd...) absurdní. Namátkou:

  • "Mimo manželství sex nedává smysl." ??? Očividně mnoha lidem dává. Je hodně důvodů, proč dává, nebylo by dobré se nad nimi zamyslet?
  • "Partneři, kteří spolu bydlí beze svatby, dávají také špatný příklad ostatním, oslabují úctu k předmanželské čistotě a jedinečnosti manželství a mohou se stát zdrojem pohoršení." ??? Opravdu toto někoho dnes pohoršuje, nebo je to pohled spíš z roku 1815 než z roku 2015?
  • "Opravdová láska nikdy druhého nesvádí ke hříchu ani ho zbytečně nevystavuje pokušení" ??? Nebylo by vůbec nejmorálnější nosit burky?

Seriál prezentuje přístup ke vztahu, kde je na jedné straně chtíč a odosobněný sex, a na druhé straně Bůh a přísná kázeň. 

Tím ale totálně pomíjí obyčejnou lásku, zamilovanost, svádění, hledání, objetí, pusy, touhy...  Lidé spolu prostě chtějí být, chtějí si projevovat lásku polibky, mazlením a někteří i sexem. 

Fyzická přitažlivost i pouhá zamilovanou jsou přece jednou ze základních přitažlivých sil, které vztahy drží zakládají a drží pohromadě, a vztahy bez nich by byly hrozně moc ochuzené. Takové podružnosti ale seriál buď odsuzuje, nebo úplně přehlíží v rámci boje za čistotu a neposkvrněnost...

Souhlasím s autorem seriálu v tom, že i kněz může přinášet myšlenky týkající se rodinného života. Pro mě je krásným příkladem třeba Orko Vácha, který umí krásně spojit své znalosti v oblasti duchovní, biologické i své životní zkušenosti. I kněz může a musí být schopen dívat se na věc ze širší perspektivy, jinak to působí (alespoň na mě) hodně rozpačitě.

 

Zobrazeno 4641×

Komentáře

vobis

Manželská nevěra je něco jako když si během večera s přáteli odskočíte a když se vrátíte ke stolu, máte ve svém půllitru o něco míň.
Nebo, nedej Bože, o něco víc.

Lederhosen

ToB koná užitečné dílo, chybuje však diskusí s trolly.

Zobrazit 37 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio